Smeuïge Hollandse appelcake
donderdag 15 mei 2025 | geschreven door Simone

Benodigdheden
- 3 grote Elstar appels
- 60 gram walnoten
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepels kaneelpoeder
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 300 milliliter zonnebloemolie en wat om de bakvorm in te vetten
- 70 milliliter melk
- 1 eetlepel vanille-extract
- 375 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- Snufje zout
- Beetje poedersuiker om de cake mee te bestrooien
- Ronde springvorm (doorsnede 23 cm)
- Elektrische handmixer
- Fijne zeef
Bereidingswijze
- Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de springvorm in met een beetje zonnebloemolie en bekleed de bodem en rand met bakpapier zodat de cake straks makkelijk uit de vorm komt.
- Hak de walnoten grof.
- Snijd de appels met schil doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in heel dunne plakjes. Meng de appel in een kom met het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels van de suiker.
- Klop de eieren luchtig met de overige kristalsuiker en voeg dan de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract toe. Roer de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Spatel er luchtig doorheen.
- Schenk een kwart van het beslag in de springvorm en verdeel een derde van de appels en walnoten erover. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje beslag en strooi hier wat walnoten overheen.
- Schakel de oventemperatuur terug naar 140 graden en bak de taart in het midden van de oven voor ongeveer 1,5 uur. Haal de appelcake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
- Bestrooi de Hollandse appelcake vlak voor serveren met poedersuiker om deze helemaal af te maken. Tip: serveer de cake met een beetje slagroom.